Актуални теми
 
Министър Ангелкова проведе работна среща със 70 дипломатически мисии у нас
 
02 декември 2014

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна закуска с 55 посланици и 15 представители на дипломатически мисии в София, пред които представи потенциала на България като целогодишна туристическа дестинация и очерта основните функции на новосъздаденото Министерство на туризма.

По данни на НСИ през миналата година страната ни е била посетена от близо 7 млн. чуждестранни туристи, а ръстът на техния брой за периода януари-октомври 2014 г. е 5.6%, което е над средните показатели за Европа. Министър Ангелкова очерта пред дипломатите структурата на новото министерство и основните акценти в неговата политика, насочени към реализиране на повече посещения и приходи в сектора, който формира близо 15% от брутния вътрешен продукт на страната.

Новото министерство планира да открие представителства в различни страни, за да промотира на място предимствата на България като туристическа дестинация. "Вие сте приятели на България и фактът, че сте своеобразни посланици на страната ни във вашите държави, ни помага България да стане по-позната като дестинация за 4 сезона", заяви Ангелкова и изрази надежда дипломатическите срещи да станат редовни.

Министърът подчерта значението на комплекс от фактори, които влияят върху имиджа на България - удобни транспортни и инфраструктурни връзки, по-гъвкав визов режим, по-активна законодателна инициатива за насърчаване на бизнеса и инвестициите, ускоряване развитието на инфраструктурните проекти чрез фондово финансиране, оптимално оползотворяване на евросредствата по оперативните програми и др. Това са все теми, по които се работи активно и вече са водят разговори за създаването на фонд за инфраструктурни проекти в туризма. Ангелкова сподели също, че министерството ще направи регистър на туристическите обекти и атракции и ще съгласува с бизнеса статута на националните курорти, за да могат да планират по-обективно посещаемостта си и да носят повече приходи. През тази седмица предстоят и срещи за готовността на курортите ни за сезон Зима 2014/15 г.

Тя изтъкна още значението на Дунавската стратегия за устойчиво развитие на туризма на Балканите и готовността на България да разработва и предлага съвместни продукти със съседните й страни, с което да привличат посетители от далечни пазари.

На свой ред дипломатите повдигнаха въпроса за облекчаване на процедурите за издаване на визи и необходимостта от повече директни полети до страната ни. Те подчертаха, че са необходими съвместни усилия, за да стане България по-популярна дестинация в чужбина. Изтъкнато бе и огромното природно и културно-историческо богатство и изобилието от минерални извори, с които България разполага, но този потенциал за съжаление все още не е достатъчно известен зад граница.



Публикувай коментар

In nisl nibh, tempus eget adipiscing at, venenatis vel ligula! Aenean mattis elit ut est congue sagittis. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit

 
 
Пишете ни
Ресор Туризъм: +359 2 940 7373
 
Сайт на Управляващия орган на ОП "Конкурентоспособност" - в нов прозорец
Контакти: София 1052 ул. "Славянска" 8 тел. центр.: +359 2 9407001 e-docs@mee.government.bg